Kadıköy Lifemobil Evde Sağlık ve Bakım
Whatsapp
ONLINE GÖRÜŞME

Kanser Nedir? Nasıl Oluşur?


Kanser ve Oluşumu


"Hangi kanser türüne sahip olduğunuzu bilmek, hangi tedavinin sizde en iyi sonuca yol açacağını öğrenmenin ilk adımıdır."

KANSERLE BAŞA ÇIKABİLİRİM

"Kanser korkutulmuş bir toplumla değil, bilinçlendirilmiş bir toplumla yenilir"

Kanser,bir organ veya dokudaki hücrelerin kontrolsüz şekilde bölünüp çoğalmasıyla gelişen kötü huylu tümörlere ve urlara denir. Kanserin 100’den fazla türü vardır. İnsan vücudunu oluşturan hücrelerin bazı risk faktörleri nedeniyle mutasyona uğrayarak aşırı çoğalarak içinde yaşadıkları dokulara zarar vermesiyle başlayan bu süreç, durdurulmaz ise ölümcül olabilir.

 Kanser, birçok kişide oldukça iyi ve tedavi edilebilen bir hastalıktır. Gelişen  teknolojiyle birlikte birçok  hasta, artık kanser tedavisinden sonra rahatlıkla hayatına devam etmektedir.

 Biz burada kanserin ne olduğunu ve nasıl tedavi edildiğini açıklayacağız.Bu yazının sonunda kanserle nasıl mücadele edilir kavramının en iyi şekilde anlayacaksınızdır.

Kanser Nedir

Kanser nasıl oluşur?

 Bütün kanser tipleri vücudun temel yaşam ünitesi olan hücrelerimizden gelişirler. Kanseri anlamak için normal hücrelerin nasıl kansere dönüştüğünü bilmek faydalı olacaktır.

Vücudumuzdaki sağlıklı hücreler bölünebilme yeteneğine sahiptirler. Ancak, kas ve sinir hücrelerinde bu özellik bulunmaz. Ölen hücrelerin yenilenmesi ve yaralanan dokuların onarılması amacıyla bu yeteneklerini kullanırlar. Yaşamın ilk yıllarında hücreler daha hızlı bölünürken, erişkin yaşlarda bu hız yavaşlar. Fakat hücrelerin bu yetenekleri sınırlıdır, sonsuz bölünemezler. Her hücrenin hayatı boyunca belli bir bölünebilme sayısı vardır. Sağlıklı bir hücre ne kadar bölüneceğini bilir ve gerektiğinde ölmesini de bilir. Buna apoptosis yani hücrenin programlı ölümü denir.

Normalde vücudun sağlıklı ve düzgün çalışması için hücrelerin büyümesi, bölünmesi ve daha çok hücre üretmesine gereksinim vardır. Bazen buna rağmen süreç doğru yoldan sapar, yeni hücrelere gerek olmadan hücreler bölünmeye devam eder. Bilincini kaybetmiş kanser hücreleri, kontrolsüz bölünmeye başlar ve çoğalırlar. Bu süreçin başlamasıyla birlikte  vücutta biriken kütleler tümörü oluşturur.

Kanser Nedir

Kanserde En Uygun Tedavi Yöntemini Nasıl Seçebilirim?

Kanser tedaviniz sizin için neyin iyi olduğuna bağlı olacaktır. Bazı kanserler cerrahiye daha iyi yanıt verirken, diğerleri kemoterapi veya radyoterapiye daha iyi yanıt verirler. Hangi kanser türüne sahip olduğunuzu bilmek, hangi tedavinin sizde en iyi sonuca yol açacağını öğrenmenin ilk adımıdır.

Kanserinizin evresi  doktorunuzun sizin için en uygun tedaviyi belirlemesine de yardımcı olur. Üçüncü veya dördüncü evre kanserler, kemoterapi gibi tüm vücudu tedavi eden tedavilere daha iyi yanıt verirler.

KANSERDEN KORUNMAK İÇİN 6 İPUCU

Aile öykünüzü bilin.!

Ailenizde güçlü bir kanser öyküsü var ise,hekiminizle genetik danışmanlık alıp almamayı ve nasıl takip edilmeniz gerektiği konularını görüşün.

EGZERSİZ YAPIN

Fiziksel aktivite az veya orta düzeyde bile yapılsa kanser riskini azaltır. Ayrıca kanser tedavisi sonrası hastalığın tekrarlanma riskini de azaltır.

SİGARAYI BIRAKIN YA DA HİÇ BAŞLAMAYIN

Sigara tek başına kansere bağlı tüm yaşam kayıplarının %30 nedenidir ve dünya genelinde en sık görülen kanser türü olan akciğer kanserinin %90’nının sorumlusudur. Ayrıca yemek borusu,gırtlak,ağız ve diğer birçok kanserin de ana nedenidir.

Kanser Nedir

AŞILARINIZI YAPTIRIN

İnsan popillomavirus (HPV) hepatit-B aşıları ile rahim ağzı (serviks) ve karaciğer kanserine karşı önlem alabilirsiniz..

GÜVENLİ CİNSEL İLİŞKİ

Tek eşlilik ve düzenli kondom kullanımı olarak tanımlanabilecek güvenli cinsel ilişki ile HPV ve HIV gibi cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlardan korunabilirsiniz.

ALKOL TÜKETİMİNİ AZALTIN VEYA BIRAKIN

Alkol az miktarlarda olsa bile kanser riskini artırır.Başta karaciğer kanseri olmak üzere,baş-boyun,yemek borusu,meme ve kalın bağırsak kanser riskini önemli ölçüde artırır.


Detaylı bilgi için 444 54 66 çağrı merkezimiz ile iletişime geçebilirsiniz.


Etiketler




İçeriğimiz daha önce 4 kez değerlendirilmiş ve ortalama 3 yıldız verilmiş.
21 Şubat 2019 Perşembe - 15:02

Bilgilendirme amaçlıdır