Kadıköy Lifemobil Evde Sağlık ve Bakım
Whatsapp
ONLINE GÖRÜŞME

Serebral Palsi ve Fizik Tedavi


İlgili Poliklinikler

Evde Lenf Ödem Tedavisi

Serebral palsi’de fizik tedavinin amacı işlevselliği artırmak, yetenekleri geliştirmek ve hareket, bilişsel gelişim, sosyal etkileşim ve bağımsızlık açısından sağlığı sürdürmektir.

Serebral Palsi (SP), beyinde oluşan hasar sonucu bebeklik veya erken çocukluk döneminde ortaya çıkan bir hareket ve duruş bozukluğudur. Yaşamın ilk 5 yılında meydana gelen ilerleyici olmayan herhangi bir merkezi sinir sistemi (CNS) hasarı, CP olarak kabul edilir.  Beyindeki hasar kalıcıdır ve iyileştirilemez, ancak müdahale ile ne kadar erken başlarsak o kadar çok iyileşme sağlanabilir.

Serebral palsinin tedavisinde fizik tedavi bireylerin hedeflenen egzersizlerle motor işlevlerini geliştirmelerine yardımcı olur. Fizyoterapistler, serebral palsili bireylerin fonksiyonel hedeflerine ulaşmalarına yardımcı olmak için kişiselleştirilmiş rehabilitasyon planları oluşturur ve optimal fonksiyonel potansiyellerine ulaşmalarını sağlar. 

Çocuklarda optimal tedavi, bir ekip yaklaşımı gerektirir. Modern bir ekip yaklaşımı, yalnızca tek bir semptomun iyileştirilmesine değil, hasta gelişimine odaklanır.

Serebral Palsi

Pozisyon verme, emekleme, oturma, yardımcı cihaz ve ortezli veya ortezsiz yürüme, denge, tekerlekli sandalye kullanımı ve transferler fizyoterapistin üzerinde çalıştığı alanlardır. Fizyoterapist, fizyoterapi ve ev programını uygular ve planlar, ekipman ve ortez önerir. Bu yaklaşım aynı zamanda temel aktiviteler için gerekli olan kaba ve ince motor aktivitelere, görsel ve duyusal işleme becerilerine odaklanır. yemek yeme, giyinme, tuvalet ve banyo yapma gibi günlük yaşamın; okulla ilgili becerilerde eğitimi ve ayrıca çocukların günlük yaşamlarındaki belirli eksiklikleri gidermelerine yardımcı olacak stratejileri içerir.

Klinik sonuçlar, erken tedavi ile sağlanır. Tedavi programları, fiziksel ve davranışsal terapiyi, mekanik yardımları ve ilgili tıbbi durumların yönetimini kapsar. Fiziksel, konuşma ve davranışsal terapilerde hedefler, aile desteği sağlarken hasta ve bakıcı etkileşimlerini arttırmayı içerir.
 

KAREN W. KRIGGER, M.D., M.ED., University of Louisville School of Medicine, Louisville, Kentucky Am Fam Physician. 2006 Jan 1;73(1):91-100.

Rehabilitation of children with cerebral palsy from a physiotherapist’s perspective 10.3944/AOTT.2009.173


Detaylı bilgi için 444 54 66 çağrı merkezimiz ile iletişime geçebilirsiniz.


Etiketler




İçeriğimiz daha önce 6 kez değerlendirilmiş ve ortalama 5 yıldız verilmiş.
08 Kasım 2021 Pazartesi - 14:59

Bilgilendirme amaçlıdır