Kadıköy Lifemobil Evde Sağlık ve Bakım
Whatsapp
ONLINE GÖRÜŞME

Yanıklı Hasta Bakım Yönetmeliği


Yanıklı hasta bakım yönetmeliği hakkında detaylı bilgi blog yazımızda...

YANIKLI HASTA BAKIM YÖNETMELİĞİ

1.AMAÇ: Yanıklı hastanın bakımında yanık derecesine göre standart bir yöntem belirlemektir.

2.KAPSAM: Yanıklı hasta grubuna dâhil hastaların tüm tıbbi ve psikolojik destek, bakım ve tedavilerini kesintisiz sürdürebilmektir.

3.SORUMLULAR: Doktor ve tüm sağlık çalışanları.

4.TANIMLAR

     4.1 Epidermis: Cildin dış yüzeyidir.

     4.2. Dermis: Epidermisin altında yer alır. Epidermisin sağlıklı olmasına yardımcı olur.

    4.3. Hypodermis: Cildin temelini oluşturan en alt tabakadır.

5.YÖNETMELİK AKIŞI

Yanıklar sıcak yüzeylerle temas, sıcak su, asit ve bazlar, ısı üreten herhangi bir kimyasal reaksiyona ya da ışımaya bağlı olarak görülebilmektedir. Yanıklar

5.1.Birinci Derece Yanık: Genellikle güneş yanıklarıdır. Hasar sadece epidermis tabaksında görülür, Bu yanıklar ağrılıdır ve deride kızarıklık vardır. Genelde kendiliğinden iyileşir.

5.2.İkinci Derece Yanık: Epidermis ve Dermisin bir kısmının hasar gördüğü yanıktır. Yanan bölgede BÜL oluşumu vardır ve oldukça ağrılıdır. İyileşme süresi daha uzundur. İyileşme sonrasında skar dokusu kalma ihtimali çok yüksektir. Deri bütünlüğü bozulduğu için enfeksiyona yatkın yaralanmalardır.

5.3. Üçüncü Derece Yanık: Derinin tüm katmanları ile yandığı durumlardır. Deride ağrı duyusu kaybolmuş olup rengi siyah, beyaz veya koyu kırmızı olabilir. Kendiliğinden iyileşmez, cerrahi müdahale ve iyi bakım gerektiren yaralanmalardır. Enfeksiyon, ödem ihtimali çok yüksektir. Hastane ortamında tedavi edilmesi gereken yaralanmalardır.

Yanıklı Hasta Bakım Yönetmeliği

5.4. Dördüncü Derece Yanık: Deri, kas dokusu hatta bazı durumlarda kemik dokunun dahi yanıktan etkilendiği durumlardır. Çok ciddi yanıklardır. Hayati organ disfonksiyonu ile birlikte ölüm ile sonuçlanabilir. Mutlaka yanık merkezlerinde tedavi edilmelidir. Enfeksiyon riski en üst seviyededir.

6.HEMŞİRELİK BAKIMI

  • Birinci derece yanıklar genellikle pansuman gerektirmezler, semptomatik olarak ağrıyı azaltmak ve deriyi nemli tutmak için topikal koruyucular kullanılır.
  • İkinci derece yanıklarda, havanın yaraya teması ağrıy arttırır.Dikkatli bir şekilde yanık üzeri nemli sargıya alınır havayla teması kesilir, bül oluşmuş ise kesinlikle patlatılmamalıdır.
  • Deri bütünlüğünün bozulması ve epitel doku kaybı vücut ısısının korunmasının ve düzeninin bozulmasına dolayısıyla hipotermi gelişmesine neden olur.Yanıkta ısı kaybı yanık yüzeyi ile ilgilidir.Yüzey ne kadar geniş ise  ısı kaybı o kadar fazla olacaktır.Isı kontrolü sık aralıklarla yapılmalıdır.Hipotermi ve hipertermiye karşı dikkatli olunmalıdır.
  • Deri bütünlüğünün bozulması ayrıca immün sistem fonksiyonlarında azalma,enfeksiyon riskini arttırmaktadır.Bu nedenle enfeksiyon belirtileri  (ateş,eritem ödem vb.) açısından gözlenir.
  • Hastanın solunum sayısı ve derinliği gözlenmelidir.Hastanın solunumuna yardım etmek için baş yükseltilir ve diğer yanık bölgeleride tam elevasyona alınır.Yanık hastalarının durumu anlık değişebileceğinden hastalar özellikle ilerleyebilecek solunum yetmezliği açısından sık değerlendirilmelidir.
  • Yanık nedeni ile artan damar geçirgenliği damar içi sıvının doku arasına geçmesine neden olmaktadır.Dolaşım hacminin yeniden azalması yanıklı hastanın yaşamın tehdit eden hipovolemi ve şok tablosunun ortaya çıkmasına neden olmaktadır.Nabız sayısı,ritmi ve kan basıncı hasta stabil oluncaya kadar 15 dk ara ile takip edilmelidir.
  • Üçüncü ve dördüncü derece yanıklar hastane ve yanık merkezlerinde tedavi eilmek zorundadır.Bu durumla karşılaşıldığında hemen en yakın hastaneye sevki yapılmalıdır.

Detaylı bilgi için 444 54 66 çağrı merkezimiz ile iletişime geçebilirsiniz.


Etiketler




İçeriğimiz daha önce 2 kez değerlendirilmiş ve ortalama 5 yıldız verilmiş.
28 Haziran 2021 Pazartesi - 14:23

Bilgilendirme amaçlıdır