Evde PEG değişi uygulaması ağızdan yemek alamayan hastalarda mideye endoskopi ile bir tüp takılarak oradan beslenmesi işlemidir. Evde PEG (perkütan endoskopik gastrostomi) değişimi işlemi: ev ortamında, peg değişimin yapılması, replasman tüplerinin değişimi, pansuman işlemi ve bakım yapılması işlemdir.
PEG, genellikle yaşlı, nörolojik hastalığı olanlarda (felç, inme, demans, Alzheimer, Parkinson gibi) veya beyin tümörü, baş-boyun tümörüne bağlı yutamayan hastalara uygulanır.
Bazen de ALS, Multiple skleroz gibi kronik nörolojik hastalıklarda uygulanır. PEG ağızdan beslenemeyen hastaların günlük gıdalarını vermek için karın bölgesinden mideye açılan bir yoldur.
Aslında ağızdan beslenemeyen hastalarda beslenme desteği mutlak gereklidir. Damardan beslenmeye göre Peg'den besin verilmesi çok daha iyi ve kolaydır. Bu şekilde mideye peg takılma işlemi ile beslenme hastanın bağışıklık sisteminin canlı kalmasını sağlar ve damar yolu enfeksiyon ve diğer problemlerinden korunmayı kolaylaştırır.
Genellikle 4-6 haftadan kısa beslenecek hastalara burundan yerleştirilen beslenme tüpleri yerleştirilir. Ama tahmin edileceği gibi bu tüpler hastaya uzun vadede rahatsızlık verir. Bu nedenle yaklaşık 1 ay sonra beslenmesi düzelmeyen veya düzelemeyecek hastaya baştan enteral uygulama olan PEG açılması hasta ve yakınları için daha konforludur.
Siz evde kalın Sağlık size gelsin. Kadıköy, Lifemobil Evde Sağlık ile evde peg değişimi işlemini evinizin rahatlığında, hastanızı yormadan yapabilirsiniz.
Lifemobil Evde Sağlık, bir Lifemed Tıp Merkezi merkezi kuruluşudur. İstanbulun her semtine evde peg değişim ve bakım hizmeti sağlamaktayız. Alanında uzman, profesyonel sağlık kadromuz ve yüksek müşteri memnuniyeti ile sağlığınız güvenli ellerde.
Evde Peg Bakımı Ve Değiştirme İşlemi Nasıl Yapılır?
Peg açıldıktan sonra evde bakım ve sağlık hizmetleri tarafından ev ortamında peg değiştirebilir. PEG tüpleri aylarca dayanabilir. Ancak bazen zamanla tüpte oluşabilecek deformasyonlar yüzünden değiştirilmeleri gerekebilir.
Ev ortamında anestezi hekimi tarafından PEG tüpü kolaylıkla çıkartıp yenisiyle değiştirilebilir. Bu işlem uygulanırken öncelikle hijyene önem verilmelidir. Hastane ortamı olmadığı için eşyaların steril olması önemlidir. Peg yerleri, tüpler yerinden çıktıktan kısa bir süre sonra kapanır, bu yüzden yerinden oynatılmamalarına dikkat edilmelidir.
Peg takıldıktan sonra ertesi gün peg pansuman işlemi yapılır. Steril pansumanın stoma kanalından granülasyon oluşana kadar her gün değiştirilmesi gerekir. Bu genellikle 1 haftayı bulur. Ayrıca lokal dezenfeksiyonunda sağlanması tavsiye edilir.
Yara ilk iyileşmeye başladığında 2-3 günde bir yara temizlenip pansumanı yapılmalıdır. Yaranın etrafına flasterle pansuman uygulanabilir. Yara iyileştikten sonra ki bu genellikle peg takıldıktan 1-2 hafta sonra olur, sabun ve su ile duş alınabilir. Fakat yıkanmadan önce pansumanlar çıkarılmalıdır. Peg bölgesi sabundan iyice arındırılır ve yeni bir pansuman yapılmadan önce tüp iyice kurutulur.
Evde PEG Değişimi Avantajları Nelerdir?
Genel olarak immobil veya yarı mobil hastaların kullandığı bu hizmetimizde hastalar evden çıkmadan işlemlerini gerçekleştirebilir.
Hasta yakınlarına peg kullanımı hakkında hemşirelerimiz tarafından daha ayrıntılı bilgi verilmektedir.
PEG operasyonu ilk kez uygulanıyor ise bu hastane ortamında olmaktadır. Öte yandan PEG açıldıktan sonra değişim evde yapılabilmektedir.
Evde PEG Değişimi İle İlgili Sıkça Sorulan Sorular
PEG hortumu değişimi ne zaman yapılır?
Peg kateteri son kullanma tarihi yoktur. Zarar görmediği müddetçe kullanılabilir. Replasman tüpleri 6 ayda bir değiştirilmelidir.
PEG değişimini kim yapar?
Lifemobil Evde Sağlık ekibimizde peg değişim hizmeti, Op. Dr. Mehmet Celal Hatiboğlu tarafından yapılmaktadır. Genel olarak bir operatör doktor tarafından yapılabilen bir işlemdir.
Peg ile banyo yapılır mı?
Peg yarasının iyileşmesi sonrasında banyo yapılabilir. İyileşme süreci 2 haftayı bulabilir. Bu konuda tibbi birimlerden bilgi alabilirsiniz. Yaranın olduğu bölgeye su gelmemesine özen gösterilmelidir.