Kadıköy Lifemobil Evde Sağlık ve Bakım
Whatsapp
ONLINE GÖRÜŞME

Hemipleji Nedir?


İlgili Poliklinikler

Evde Lenf Ödem Tedavisi

Hemipleji nedir, belirtileri, risk faktörleri ve tedavi süreci hakkında detaylı bilgi blog yazımızda...

Hemipleji Nedir?

İnme olarak da bilinen hemipleji, beyin damarlarının tıkanması yada yırtılması sonucu vücudun sol yada sağ kısmını etkileyen bir sinir sistemi hastalığıdır.

Hemipleji Belirtileri

Hasarın şiddeti, büyüklüğü ve yerine göre kişiden kişiye farklılık göstermektedir. Genel olarak sağ veya sol taraf yüz, kol ve bacakta hissizlik, sertlik, kuvvet kaybı, hareket kaybı ve uyuşmalar gözlenir. Ayrıca konuşma güçlüğü yaşanması, denge bozuklukları ve yer-zaman kavramlarını algılamakta zorlanma görülebilir.

Hemipleji

Risk Faktörleri Nelerdir?

Hemiplejinin en büyük risk faktörü beyni besleyen kan damarlarında tıkanıklık meydana gelmesidir. Ayrıca beyin kanamasına sebep olabilecek tramvalar, yüksek tansiyon gibi faktörler hemiplejiye sebep olabilir.
Diğer faktörler;

• Obezite
• Diyabet
• İskemik atak
• Yüksek kolestrol
• Kalp rahatsızlıkları
• Sigara ve alkol kullanımı
• Hareketsiz yaşam tarzı

Hemipleji Nasıl Teşhis Edilir?

Acil durum ekibi hastanın ne tür bir hemipleji geçirdiğini belirlemeye çalışır, ardından hastaneye varılınca hızlı bir şekilde görüntüleme yöntemlerinden faydalanılır. Fizik muayene, kan testleri, bilgisayarlı tomografi, manyetik rezonans görüntüleme (MR) kullanılarak tanı konur.

Hemipleji Tedavisi Nörolog, beyin cerrahı, fizyoterapist, ortez uzmanı, fiziksel tıp ve rehabilitasyon uzmanı ve psikologlardan oluşan fizik tedavi ekibi tarafından hastalarımıza kişiye özel bir tedavi programı oluşturulur. Fizik tedavi ve rehabilitasyon programının erken safhada başlatılması tedavi sürecini olumlu etkileyecektir. Bu programının amacı ilk etapta etkilenen tarafın hareketliliğini yeniden sağlamak, kuvvetlendirmektir. Ardından dengenin sağlanması ve günlük hayata yönelik çalışmalar yapılması hedeflenir.

Hemipleji

Fizyoterapistiniz hastamıza özgü bir takım tavsiyelerde bulunacaktır, yapılan egzersizlerin gün içerisinde tekrarlanmasının yanı sıra hastamızın günlük aktivitelere imkanlar dahilinde daha çok katılması, moralinin yüksek olması, kendine inanması bu süreç için oldukça kıymetlidir. İyileşme süreci de hemipleji gibi kendine özgüdür. Gelişim süreci kişiden kişiye farklılık gösterir. Sabırlı olunması gereken bu sürece ne kadar erken başlanırsa iyileşme o kadar hızlı gerçekleşmektedir.


Detaylı bilgi için 444 54 66 çağrı merkezimiz ile iletişime geçebilirsiniz.


Etiketler




İçeriğimiz daha önce 3 kez değerlendirilmiş ve ortalama 5 yıldız verilmiş.
04 Mart 2022 Cuma - 11:32

Bilgilendirme amaçlıdır